Palmiye Kırmızı Böceği (Rhynchophorus ferrugineus)
  1. Anasayfa
  2. Bahçe Bakımı

Palmiye Kırmızı Böceği (Rhynchophorus ferrugineus)

0
Reklam Sponsoru

Palmiye kırmızı böceği, Palmae (Arecaceae) familyasında tehdit oluşturuyor.

Palmiye cinsi bitkiler, tropik iklim bitkileri olup ülkemizin daha çok batı bölgesinde Peyzaj Mimarları tarafından uygulamalarda tercih edilen yaprak dökmeyen gösterişli bitkilerdir.

Her bitki familyasında olduğu gibi bu familyada da sıkıntı yaratan zararlı vardır. Bu zararlı Palmiye Kırmızı Böceğidir. Bu böcek öldürücüdür ve Palmae familyasında öldürücü olan tek zararlıdır. Zararlı, dünyada ilk kez 1980 yılında Arap Yarımadasında, ülkemizde ise ilk kez 2005 yılında Mersin ilinde Hurma(Phoenix dactylifera)’da görülmüştü ve şimdi ülkemizde Palmiye Kırmızı Böceği, Palmae familyasında yaygın olarak görülmektedir. Hurma ağacının ithaline izin verilmesiyle birlikte KKTC’nden sonra ülkemize giren bu zararlı bugün ülkemizde önemli hale gelmiştir. Hurma ağacı, Palmiye ve Skas(cycas)’ta çok önemli zararlara yol açabilir. Zararlı, yılda birden fazla yavru vermesi ve bir defada oldukça fazla sayıda yumurta bırakması sayesinde diğer bitkilere sıçraması zor değildir.

Bitkide böceğin zarar yaptığı dönem larva dönemidir. Erginlerin bıraktığı yumurtalardan çıkan larvalar, bitki gövdesi içinde beslenerek ergin hale gelir. Larvalar beslenirken ilk etapta bitkide dışarıdan gözlenen herhangi bir değişiklik yoktur. İlerleyen zamanlarda, larvalar beslenmeye devam ettikçe yaprakların rengi sararmaya başlar ve yanlara düşer. Bu belirtiyi takiben bitkini gövdesi veya tacı kırılır ve sonunda bitki ölür. Larvalar içerden tünel açtıkları için bitkideki problem son safhada yani bitki ölüme yaklaştığı zaman fark edilir. Son safhada bitki çürür ve kötü koku çıkması da olasıdır.

Palmiye kırmızı böceği, geç fark edilmesi nedeniyle söz konusu bitkide kimyasal mücadele için geç kalınmış olur. Bunun için önceden kültürel önlem alınması faydalı olacaktır. Park ve bahçelerde bulunan Palmae cinsi bitkiler belediyeler tarafından her yıl budanmaktadır. Bu budamalar palmiye kırmızı böceğinin aktif olmadığı kış aylarında yapılmalıdır ve budanan fazlalıkların imha edilmesi gerekir. Bu imha sadece bu zararlı mücadelesi için değil diğer tüm hastalık mücadelesinde etkili olacaktır. Nasıl insan bünyesi kuvvetli olduğu takdirde hastalıklara direnç kazanırsa,  bitkiler içinde aynı durum söz konusudur. Düzenli sulama ve gübreleme bir nebzede olsa faydalı olacaktır. Bu nedenle damlama sulama daha uygundur. En etkili yöntem kuşkusuz feromon tuzaklarıdır. Feromon tuzaklarıyla dişi ergin bireyler yakalanır. Böylece dişilerin yumurta bırakmaları engellenir. Tuzaklar Mart ayının başlarında kurulmalıdır. Erginler Mart ayının ortalarında ortaya çıkar yani erginler çıkmadan 10 gün önce asılmalıdır.

Önlemlere rağmen bitkimiz bu böceğin zararına maruz kalmış olabilir. Zararlının doğal düşmanı bulunmadığı için kimyasal mücadeleye gidilir. Palmiye kırmızı böceğinin diğer ağaçlara dağılmasını önlemek amacıyla kimyasal mücadele mümkün olduğunca erken yapılmalıdır. Kimyasal mücadele, kontakt (zararlıya deri yoluyla) etkili insektisit kullanılmalıdır ve bütün yapraklar diplerinden budanmalıdır. Kullanılabilirliği olan ilaçlardan bir tanesi; Confidor SL 200’dir.

Palmiye kırmızı böceği (Rhynchophorus ferrugineus), son derece tehlikeli ve öldürücü bir tehdittir. Kültürel tedbirler alınmasına rağmen bitkileriniz bu zararlıya maruz kalırsa kimyasal mücadeleye gidilir. Eğer kimyasal mücadele artık o bitki için geçse yani bitkiniz ölmüşse bitki derhal imha edilmelidir. Ardından diğer bitkiler kontrol edilip onlar için mücadele gerçekleştirilir.

6a00d8341c630a53ef0133f5be9dbf970b-600wi

Zeynep SARAY – Ziraat Mühendisi

 

Yeşil Mimari 2012-2013 yıllarında 4 sayı olarak Mehmet Emin DAŞ editörlüğünde çıkarılmış bir Peyzaj Mimarlığı dergisidir.

Yazarın Profili

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir