Soğuk İklime Dayanıklı Bitki Kompozisyon Örneği
  1. Anasayfa
  2. Peyzaj Mimarlığı

Soğuk İklime Dayanıklı Bitki Kompozisyon Örneği

1
Reklam Sponsoru
  1. Mischantus sinensis variegata
  2. Hemerocallis stella doro
  3. Berberis Thunbergi
  4. Aptenia cordifolia
  5. Sedum hispanicum
  6. Magnolia
  7. Abies concolor
  8. Pitosporum
  9. Nandina domestica ‘Red Light’
  10. Lagerstromia indica
  11. Hemerocallis fulva

Bitki kompozisyonları yazımda bu hafta soğuk iklime dayanıklı bir kompozisyon örneğini açıklamak istiyorum. Bina kenarını kademeli bir istinat duvarı ve doğal taş yardımı ile zenginleştiren bu kompozisyon örneğinde; özellikle binanın sertliğini kırmak amacıyla informal yapıda bir istinat duvarı kullanılmış ve kullanılan bitkilerde bu doğrultuda doğal formuyla bırakılmıştır. Bu kompozisyonda kademeli görüntü sadece bitkiler arasındaki boy farkı ile değil istinat duvarının kademeli yapısı ile de sağlanmıştır.
İlk olarak açıklamak istediği bölüm ise eşit boy oranına rağmen renk farkı, istinat duvarı ve doğal taşlar yardımı ile bitkiler birbirlerini tamamlamış ve aynı zamanda birbirinden rahatlıkla ayrılmıştır. Böylece mekân da ferah bir görüntü sağlanmıştır. Bu ferahlığın bir diğer nedeni ise kompozisyonun önünde geniş ve informal bir çim alan bırakılmasıdır.
Diğer bir unsur ise koyu renklerin yakınlaştırıcı etkisi kompozisyon içine Pitosporum, Nandina, Manolya gibi bitkilerin serpiştirilmesi ile elde edilmiştir. Böylece mekânın göze olduğundan daha yakın görünmesi sağlanmıştır.
1 ve 2 numaralı bitkilerin saçaklı yaprakları arasındaki uyum ve renk farkı sıkıcı bir görüntüyü ortadan kaldırmış olup 2 numaralı bitki ek olarak çiçekleri ile dikkat çekmektedir. Bu bitkiler formları bakımından doğal taşlarla uyum içinde bir görüntü sergilemektedir.
4 ve 5 numaralı bitkiler ise yer örtücü olup eğimli alanlarda kullanıldığında bu bitki kompozisyonuna paralel olarak hoş bir görüntü sağlamaktadır. İstinat duvarının altında ve üstünde çalı formundaki bitkilerin birbirleri içinde kaybolmasını önlediği gibi Sukkulent yapıdaki dolgun ve küçük gövdeleri ile alanı halı gibi kapatır. Böylece yabancı otlara karşı doğal bir önlem alınmış olur.
İstinat duvarının bitiminde ve duvar dibinde kullanılan 6 ve 10 numaralı bitkiler sırasıyla beyaz ve pembe çiçekleri ile dikkat çekmektedir. Ayrıca çalıların arkasına yerleştirilerek bitkisel bir kademeli yapı ortaya çıkmıştır. Bu bitkilerden 6 numaralı bitki olan Manolya; koyu yaprak rengi ile manzarayı yakın göstererek kompozisyonu desteklemiştir. 10 numaralı Oya ise pembe çiçek rengi ile binanın penceresine uyum sağlamaktadır. 3 Numaralı Berberis ise bu doğrultuda binanın pencere rengi ile güzel bir uyum içindedir.
7 ve 8 numaralı bitkiler ise iki farklı rengin ve iki farklı bitki türünün nasıl bu kadar uyumlu olabileceğini gösteren bir örnektir. Bitki kompozisyonların da Zıtlıkların uyumu adını verdiğimiz önemli unsurun göstergelerinden biridir. 7 numaralı Abies’ in tek başına kullanıldığı halde mavi rengi ile kompozisyonun en güzel unsurudur.
Özet olarak sonbahara girdiğimiz şu günlerde hem soğuğa dayanıklı yapıları, farklı yaprak formları ve değişik renkleri ile tasarımlarımızın bir köşesinde uygulanabilecek güzel örneklerden biri olduğunu düşünüyorum. Bir daha ki yazıda görüşmek üzere…

Bu yazı da ilginizi çekebilir:  Şeker Hastalığı'nı (Diyabeti) tedavi etmek için bitkisel ilaçlar: Gerçekler ve Efsaneler

Ece CANATAR – Peyzaj Mimarı


Yeşil Mimari 2012-2013 yıllarında 4 sayı olarak Mehmet Emin DAŞ editörlüğünde çıkarılmış bir Peyzaj Mimarlığı dergisidir.

Yazarın Profili

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Yorumlar (1)

  1. 12 Ocak 2022

    Bu yazı bana gerçekten yardımcı oldu yazanın ellerine sağlık

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir