Bahçeleri büyüleyen dinamik bitkiler
  1. Anasayfa
  2. Sponsorlu İçerik

Bahçeleri büyüleyen dinamik bitkiler

0
Reklam Sponsoru

Solgun bakımsız, sabit sevimsiz bahçesi olanlar buraya! Bir iki dokunuşla bahçelerinize yaz –kış farklılık getirebilecek ipuçlarını sizinle paylaşacağız.

Hangi bitki hangi bölgede yetişir?

Dış mekanda kullanılabilecek yüzlerce bitki ve binlerce bitki çeşidi olduğunu biliyor muydunuz? Bir çoğu Yurt dışından melezlenerek ülkemize ulaşan çeşitler, iklim sıcaklıklarına göre farklı bölgelerde farklı şekilde kullanılmaktadır. Örneğin Bodrum papatyası (Euryops) sıcak iklim bitkisidir ve genellikle güney bölgesinde çok daha iyi yetişir ve daha güzel çiçeklenme yapar. Soğuk iklimlerde bodrum papatyası güzel gelişmez ve ağır soğuk olan yerlerde bitki kurur. Bu sebeple bahçenize bitki ekmek istiyorsanız hangi bitkinin hangi bölgede yetişip yetişmeyeceği ile ilgili daha önceden dersinizi çalışmış olmanız gerekiyor. Sıcak bölgelerde yetiştirilen fidanlar soğuk bölgelere dikim için nakledildiğinde ilk günler fark edilmese de 2-3 hafta sonra sert iklim değişikliği bitkiyi öldürebilir, diğer bir tabirle bitkiye vurgun yedirebilmektedir.

Hangi bitki nereye ekilir?

Ürünlerin hangi bölgelerde yetişebileceği ile ilgili öğrendiğimiz bilgilerden sonra asıl önemli olan başka bir konuda bahçenize ekeceğiniz bitkinin hangi şartlara daha alışık olduğudur. Bazı bitkiler tamamiyle güneş görmek isterken bazı bitkiler de tam tersine tam gölge severler. Bazı bitkilerde yarı güneş yarı gölge sevebilirler. Gölge seven bitkiyi güneşe ektiğinizde belki kurumaz fakat ihtiyacı olduğundan çok fazla güneşle temas ettiğinde büyüme hızı düşer ve gelişmesi çok yavaş olur. Ya da tamamiyle güneş seven bir bitkiyi gölgeye ektiğinizde de büyümesi çok yavaşlar ve çiçeklenme sayısı oldukça azalır. Ortalama senede 30cm büyüyen bir bitki doğru yere ekim yapıldığında, dengeli sulama ve gübre takviyesi ile birlikte 60 cme kadar büyüme gösterebilir. Yanlış ekim yapıldığında bu büyüme hızı 10-15 cme kadar düşebilir.

Bahçelerinizde kullanabileceğiniz dinamik bitkiler seçin

Bahçe düzenlemesi bir sanattır. Sanatı icra edebilmeniz için önce bitkimizi sonra da bahçemizi iyi tanımamız gerekiyor. Bahçemizde yeşil bitkiler görmek güzel fakat bu yeşillikleri geçişlerle canlandırmak ve yaz kış yapıları değişebilen bitkilerle süslemek gerekebilir. Bahçelerde size 3 boyutluluk kazandıracak bazı bitki fikirleri..

Yaprak renkleri değişen bitkiler

Bu bitkilerin yaprakları belirli zamanlarda renk değiştirerek yazın farklı kışın farklı bir bahçe alanı yaratır. Normalde yeşil olan bitkiler sürgün zamanlarında daha farklı renklere dönerek görenleri hayrete düşürebilir.

Alev Çalısı

Alev çalısı boylu ve bodur bitki olarak kullanılabilir. En iyi yapraklı çit bitkisi olarak tek geçilebilir. En önemli özelliği sağlam yapısı olması ve ilkbahar aylarında yeni yaprak sürgünleri kahve-kırmızı tonlarında olmasıdır.

Nandina Domestica Fire Power Nana ( Cennet Bambusu )

Dinamik bitkilerin başında gelir ve en önemli özelliği 4 mevsim renk değiştirebilmesidir. Hava sıcaklığına göre değişen yaprak renkleri, turuncu, kahve, yeşil ve kırmızı şeklinde değişiklik gösterir. Nandina Halk dilinde cennet bambusu olarak geçer. Naif, narin yaprakları ile güzel bir görüntü oluşturur.

Alacalı Bitkiler

Alacalı bitkiler yaprakları farklı iki renk kombinasyonu oluştururlar. Yaprak renklerinin alacalı olması değişik bir görsellik yaratır. Alacalı bitkilere örnek olarak;

  • Carex
  • Taflan Çeşitleri
  • Gelin Tacı
  • Ligüstürüm
  • İlex
  • Süs İğdesi

Yaprak döken bitkiler

Çoğu kimse yaprak döken bitkileri pek sevmese de özellikle yaprak döken bitkilerin hastaları bulunmaktadır. Yaprak döken bitkilerde özellik kışın tamamiyle kuru bir dal kalmasına rağmen ilkbaharda yaprakları ve sonrasında çiçeklenmesini izlemek harika bir keyif vermektedir.

Yeşil haricindeki farklı renkler

Bahçelerde farklı bir dinamiklik kazanmak istiyorsanız tamamiyle yeşil olan bitkiler haricinde farklı renk tonlarına sahip fidanlar seçebilirsiniz. Dış mekan süs bitkilerinde farklı yaprak rengine sahip onlar bitki bulabilirsiniz. Farklı yaprak rengine sahip bitklere örnek olarak;

  • Loropetalum
  • Gelin Tacı
  • Berberis Kırmızı
  • Berberis Sarı
  • Altuni Taflan
  • Limon Servi
  • Mavi Servi

Bahçelerinizi güzelleştirmek adına yukarıda bazı birkaç püf noktalarını sizinle paylaştık. Bu bilgiler ışığında Enfidan Peyzaj ile iletişime geçerek bahçenize düzenleme yaptırabilirsiniz.

Bahçe ve Peyzaj Dijital Dergisi

Yazarın Profili

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir