Ejderha Kanı Ağacı: Yaralanınca Kanayan Ağaçlar
  1. Anasayfa
  2. Peyzaj Bitkileri

Ejderha Kanı Ağacı: Yaralanınca Kanayan Ağaçlar

0
Reklam Sponsoru

Dracaena drago (ejderha kanı ağacı) adıyla, en çok da görüntüsüyle dikkatleri bir hayli çeken bu nadide ağaçla tanıştırmak istiyorum sizleri. İsminden de anlaşılacağı üzere ağacımızın öz suyu kan kırmızısı rengidir. Yapılan araştırmalar sonucunda ejderha kanı ağacı özü, insan ve hayvan kanında bulunan hemoglobin yani demir içermektedir. Dünya üzerindeki nadide ağaç türlerinden bir tanesidir.

Ejderha Kanı Ağacı

Ejderha Kanı Ağacı Özellikleri

Familya itibariyle Asparagoles (kuşkonmaz)’e mensuptur. Diğer dracaena türleri ile tek benzer yanı dallanma ve yaprak şeklidir. Kendi sınıfı içerisinde nadirdir. Vatanı Kuzey Atlantik okyanusundaki kanarya adaları, Madeira adaları ve Cape Verde adasıdır.

Ejderha Kanı Ağacı Fidanı

Ejderha kanı ağacı fidanı çok yavaş büyüme gösterir. 1-2 metre büyüme için yaklaşık 10 yıl gibi bir zaman dilimi gereklidir. Dracaena dragon tek bir gövde üzerine 10-15 yaşına kadar büyür. Daha sonra büyümesini durdurup artık dallanmaya başlar. Önce çiçeklenir daha sonra dallara dönüşmeye başlar. Erişkin olduktan sonra bu işlem tekrarlanır. Bu nedenle alttan bakınca tıpkı bir şemsiye görüntüsü vardır.

Ağacımız her ilkbaharda beyaz zambak benzeri demetler halinde çiçek açar. Daha sonra portakal rengine dönmeye başlar çiçek renkleri.

Ejderha Kanı Ağacı

Ejderha Kanı Ağacı İle İlgili Bilgiler

Ejderha kanı ağacı fidanının büyümesi için subtropik iklime ihtiyaç vardır. Suyu sevmez. Toprak bakımından drenajı iyi sağlanmış olmalıdır. Direk güneş yada yarı gölge altında yetişebilir. Rüzgar, tuz ve tuzlu toprakları tolere ettiğinden peyzaj için kıyı bölgeleri iyi seçimdir. Yetiştirilmesi tohumla yapılmaktadır. Monokotiladon olduğundan ağacın büyüme halkası yoktur. Yaşı dallanma noktalarının sayısından tahmin edilmektedir.

Ejderha Kanı Ağacı
Ejderha Kanı Ağacı

Bu büyüleyici ağacın gövdesinden çıkan kan kırmızısı öz suyu 15. yy kadar bilinmese de, eski Roma medeniyetinde doğum yapan kadınlara, yara temizleme ve tedavisinde, cilt kusurları için kullanıldığı bilinmektedir. Yunan mitolojisine göre altın elmayı çalmaya çalışan, Herkül tarafından öldürülen ejderhaların efendisi DRACO HESEPROS’tan akan kanlardan yükselen ağaçlar bu ağaçlar. İsmini de bu ejderhadan almaktadır.

Ejderha Kanı Ağacı Faydaları

Keşfedildikten sonra aşırı endüstriyel kullanımı sonucu ağaçların neslinde azalma söz konusu olmuştur. Daha sonra korumaya alınarak nesli devam ettirilmiştir. Hali hazırda alternatif tıpta, kozmetik alanında ve boya – cila olarak kullanılmaya devam edilmektedir. Alternatif tıpta morluk, kanama ve kaşınma gibi sağlık sorunlarını dindirmede kullanılır.

Ejderha Kanı Ağacı

Tıpkı insan vücudundaki sinir ve damarlar gibi, yer kürenin sinir ve damarları misali topraktan göğe uzanırlar. İçindeki reçinenin insan ve hayvan vücudundan çıkan kan ile benzerlik göstermesi büyüleyici. Belki de hepimizin topraktan geldiğinin kanıtıdır. Ne dersiniz…

Ejderha Kanı Ağacı

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir