Harry Potter evrenindeki binaları hiç böyle görmemiştiniz!
  1. Anasayfa
  2. Mimarlık

Harry Potter evrenindeki binaları hiç böyle görmemiştiniz!

0
Reklam Sponsoru

Harry Potter J.K. Rowling’in kaleminden ilk olarak 1997 yılında çıkmıştır. İlk kitaba gösterilen rağbet sonucu yazar seriye 6 kitap daha ekleyerek toplamda 7 kitaplık büyük fantastik bir eser ortaya koymuştur. Serinin tüm kitapları sinema perdesine de aktarılmış ve büyük ilgi görmüştür. Ancak İtalyan mimar Michele De Lucchi kitapları ve Harry Potter evrenini çok farklı bir gözle görmüş ve sonucunda tüm kitap kapağı tasarımlarını değiştirerek yeni bir seri oluşturmuştur. Bu seride amaç kitap kapaklarında Harry Potter hikayelerinde öne çıkan binaları okuyucu gözünde netleştirmek ve bu evrendeki mimari ögelere dikkat çekmektir. Filmlerin aksine tüm binaların modern mimariye uygun olarak hayal edilip kaleme döküldüğünü söylemek yanlış olmaz.

1. Harry Potter ve Felsefe Taşı

Harry Potter ve Felsefe Taşı romanında göze çarpan ilk bina tabi ki de Hogwarts binasıdır. İlk kitapta Harry’e kabul mektubu gelmesiyle birlikte Hagwarts binasıyla tanışıyoruz. Filmde Hogwarts binasını kalelerle birlikte görmemize rağmen kapakta ki Hogwarts binası daha gotik tarzda ve sivri uçlu kulelerden oluşuyor.

“Harry Potter kapaklarının tasarımında, daha önce hiç görülmemiş senaryolar aracılığıyla okuyucunun hayal gücünü ve efsanenin ikonografisini derinleştirmek için mimari araştırmamızın ikonik unsurlarını dahil ettik ve fantezi türünü çağdaş mimariyle diyalog halinde yerleştirdik.”

Michele De Lucchi

2. Harry Potter ve Sırlar Odası

Sırlar Odası kitabında ise kapakta bize sunulan mimari yapı Harry’nin en yakın arkadaşı Ron’un ailesinin evi. Ron ve ailesi her durumda Harry’nin yanında olurlar. Evleri eski ancak sıcacık bir ‘yuva’ olarak tanımlanır. De Lucchi Weasley evini uzun ve ahşap bir yapı olarak tasarlamıştır. İlk bakışta oldukça gerçekçi görünmesine rağmen büyülü bir evrenin içinde var olan bir yapı olmasından dolayı en tepede güçlükle sabit duruyormuş hissi uyandıran üçgen çatı mevcuttur.

Bu yazı da ilginizi çekebilir:  Bir Sanat Akımı Olarak "Pop Art" ve Öncüleri

3. Harry Potter ve Azkaban Tutsağı

3. Kitapta Harry’nin büyücülerin hapishanesi meşhur Azkaban’la tanışmasının hikayesi anlatılıyor. Filmde de oldukça güzel bir tasviri sunulan bu bina için De Lucchi kendi eski tasarımlarından olan Medea Oteli’nin zikzaklı yapısına sahiptir.

4. Harry Potter ve Ateş Kadehi

Birçok kez Quidditch müsabakalarında var olan tribün bu kez daha büyük daha komplike bir şekilde okuyucu karşısına çıkıyor. Quidditch Dünya Kupası finalleri için De Lucchi’ni gerekli zamanlarda sökülüp taşınıp başka alanlara monte edilebilen bir mimari yapı oluşturduğunu ve bunu yaparken de Expo Icon fuarından esinlendiğini söylüyor.

5. Harry Potter ve Zümrüdüanka Yoldaşlığı

5. kitapta Hagrid’in Hogwarts bahçesinde bulunan kulübesini görüyoruz. Hagrid’in evi tamamen sazlarla kaplı ve oldukça yüksek olarak tasvir edilmiştir.

6. Harry Potter ve Melez Prens

Bu kitapta öğrencilerin astronomi dersleri için kullandıkları gözlem kulesini görüyoruz. De Lucchi yine kendi tasarladığı dokuz metre yüksekliğindeki rüzgar kulesi pavyonundan esinlenerek yaratılmıştır.

7. Harry Potter ve Ölüm Yadigârları

Son kitapta ölüm yadigarları ve Voldemort’un ordusunun büyük savaşının hikayesini okurken iki ordunun çarpıştığı bir nokta olan okula giriş için kullanılan ahşap köprü kapakta yerini alıyor. Filmde gotik tarzda gösterilen köprünün tersine De Lucchi Tiflis’te bulunan Barış Köprüsü’ne atıfta bulunarak kıvrımlı kemerler oluşturmuştur.

Ayrıca..

Son kitapların kapak tasarımların görünen yapılar daha net bir şekilde anlaşılması üzere ahşap modeller haline getirilmiş ve halen Michele De Licchi’nin ofisinde sergilenmektedir.

Peyzaj Yüksek Mimarı - Okur, yazar, çizer.

Yazarın Profili

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir