Hügel Kültür Nedir? Nasıl Yapılır?
  1. Anasayfa
  2. Kavramlar

Hügel Kültür Nedir? Nasıl Yapılır?

0
Reklam Sponsoru

İnsanların birçoğu düz bahçe tercih etmektedir. Bu işlem ile hem fonksiyonel hem de estetik olarak bahçenizde değişimi yakalayabilirsiniz. İstediğiniz yükseklikte ve genişlikte yapmak size kalmış. Yapımı kolay, maliyeti düşük, kurak ve ya verimsiz toprakların canlandırılması için müthiş bir yöntemdir.

Özetle Hügel kültür;
-Sulama veya gübreleme yapılmadan orijinal bir bahçeye sahip olmanızı sağlar,
-Verimsiz toprağa sahip arka bahçeleri kullanılabilir hale getirmenize yardımcı olur,
-Çürümüş ağaçlar ve ahşaplar, çalılar, dallar, kütükler ve fazladan elinizde bulunan bütün ağaçları kullanarak; bitkiler için yaşam alanı oluşturmanıza olanak sağlar,
-Yatağa gömülen odun dışında hemen hemen hiçbir masraf gerektirmez,
-Yükseltilmiş bahçe yatağı genel olarak daha kullanışlı ve estetik olmasına rağmen, zeminle aynı hizada da hazırlanabilir,
-Yükseltilmiş bahçe yatağı küçük yapılıp daha sonra ekleme yapılarak isteğe göre büyütülebilir,
-Yükseltilmiş bahçe yatağının büyüklerinin daha iyi olmasına rağmen, küçükleri de yapılabilir,
-Bahçenizin kullanılmayan ve verimsiz alanlarını bu uygulamayla kullanışlı hala getirip ekosisteme katkıda bulunabilirsiniz,
-Yükseltilmiş bahçe yatağı, rüzgârlı günlerde üzerinde uçuşan ağaçlarla harika bir manzara oluşturur,
-Küçük bir çalışmayla meyve ihtiyacınızı karşılayabilirsiniz,
-Geleceğe yatırım yapmış olursunuz.

1.Resim: 1 Ay Sonra Yükseltilmiş Bahçe Yatağı
2.Resim: 1 Yıl Sonra Yükseltilmiş Bahçe Yatağı
3.Resim: 2 Yıl Sonra Yükseltilmiş Bahçe Yatağı
4.Resim: 20 Yıl Sonra Yükseltilmiş Bahçe Yatağı

Hügel kültür teriminin kökeni Almancadır. Hügel Kültür, çürümüş ve ya kullanılmayan ağaç atıklarından yapılan yükseltilmiş bahçe yatağı yapma işlemine denir. Bu işlem ile toprağımız, organik malzeme, besin, kökler için hava cepleri bakımından zengin bir kompozisyonun parçası haline gelir ve inanılmaz derecedeki zenginliği ile bitkilere can verir. Odunların zamanla toprak içinde aşınmasıyla, köklerimiz için küçük hava cepleri oluşmaya başlar. İşlemin yapılmasını takip eden 1-2 yıl içinde, toprak içindeki doğal kompost oluşumu ile artan ısı sayesinde, uzun bir büyüme mevsimi etkisi yapacaktır. Bahçe yatağımızın içinde bulunan odunlar yer altı sularının tutulmasına, dolayısıyla su ihtiyacının da karşılanmasına olanak sağlar. Yükseltilmiş bahçe yatağımızın bu su tutma özelliği ile kurak alanların vazgeçilmez işlemi olarak kullanılabilir.
Bu işlem için üzerinde durulması gereken birkaç husus var. Bunlar;
—Sedir ağacının çürümesi uzun sürer,
— Sedir ağacı doğal pestisit / herbisit / anti-mantar/ anti-mikrobiyal görev görür,
—Yalancı akasya istilacı bir ağaç olduğu için tercih edilmez,
—Bilinen en kullanışlı ağaçlar; Kızılağaç, Elma, Kavak, Söğüt(Kuru olmalı) ve Huş,
—Kullanacağınız ağaçların, çürümüş ve yaşlı olması en iyi tercih olacaktır. Yeni kesilmiş ağaçlar da olabilir,
—Akılda tutulması gereken başka bir konu, odunun fazlaca azot tutmasıyla birlikte kompost verimliliğinin artması. Toprağın azot bakımından zengin olması demek, bitkilerin büyümesinin hızlanması demektir,
-Çam ve Göknar kullanımında dikkat edilmesi gereken konu; Tanen’den arınması için, kesildikten sonra 1-2 yıl beklemesi gerekmektedir.
Çizimlerde, kullanılacak malzemelerin yükseltilmiş bahçe yatağı çeşitlerine göre nasıl sıralandığı gösterilmektedir.

Bu yazı da ilginizi çekebilir:  Peyzajda Su Verimliği
1.Resim: Çim Üstüne Yükseltilmiş Bahçe Yatağı-Toprak Dışarıdan Getirilerek Yapılan Uygulama.
2.Resim: Toprağı Biraz Kazarak Yapılan Yükseltilmiş Bahçe Yatağı-Dizilen Odunların Üstüne Çim ve Çimin Üstüne Humus Eklenerek Yapılan Uygulama.
3.Resim: Toprağı Biraz Geniş Kazarak Yapılan Yükseltilmiş Bahçe Yatağı-Ekstradan Yoların Yapıldığı ve İlave Çim ile Katmanların Arttırıldığı Uygulama.

Basit yükseltilmiş bahçe yatağı düz alanlarda daha çok tercih edilmektedir. Dışarıdan getireceğiniz yeterli miktarda toprak ve malzemeleri bir araya getirmesiyle işlem tamamlanacaktır. Anında bahçe yatağınız hazır olur. Elinizde özellikle taşıma ekipmanları varsa çok hızlı ve kolayca işlem tamamlanır.
Yükseltilmiş bahçe yatağı yapmak isterseniz; toprağı kazmak, toprağı dışarı aktarmak, odunları yatağa yerleştirmek, odunları bir arada tutmak için kazıkları çakmak, ters bir şekilde çimi odunların üstüne kapatmak, üstüne humus eklemek ve toprakla üzerinin örtülmesi işlemleri sırasıyla yapılır.

Hügel Kültür Çeşitleri;

1.Resim: Standart Yükseltilmiş Bahçe Yatağı
2.Resim: Dar Yükseltilmiş Bahçe Yatağı
3.Resim: Sivri Yükseltilmiş Bahçe Yatağı
4.Resim: Taşla Sınırlanmış Yükseltilmiş Bahçe Yatağı
5.Resim: Kütükle Sınırlanmış Yükseltilmiş Bahçe Yatağı

İnsanların birçoğu düz bahçe tercih etmektedir. Bu işlem ile hem fonksiyonel hem de estetik olarak bahçenizde değişimi yakalayabilirsiniz. İstediğiniz yükseklikte ve genişlikte yapmak size kalmış. Yapımı kolay, maliyeti düşük, kurak ve ya verimsiz toprakların canlandırılması için müthiş bir yöntemdir.
Yükseltilmiş bahçe yatağınızın yüksekliği ile su ihtiyacı ters orantılıdır. Ne kadar yüksek olursa o kadar az suya ihtiyaç duyar. Yapımından 2 yıl sonra ne damla sulama ne de hortumla sulamaya gerek kalmayacaktır. Tatile giderken bitkilerinizin halini düşünmek zorunda değilsiniz. Başka bir avantajı da meyve ve sebzelerinizin tadı her zamankinden daha lezzetli olacaktır.
Yurt dışında birçok insan bu uygulamadan oldukça memnun kalmakta ve kendilerine uğraş edinmektedir. Bu gibi çalışmalar kırsal kesimlerde, şevlerde, arka bahçelerde ve kurak alanlarda yaygın olarak kullanılmaktadır.
Bu gibi uygulamalar; kullanılmayan ahşap malzemeler, ahşap ve ağaç atıklarının toplanmasına ve değerlendirilmesine yardımcı olur.
Yükseltilmiş bahçe yatağında 5 metre boy ideal olandır. Hem malzemece zengin hem de güçlü bir bahçe yatağı elde etmemizi sağlar.
Ülkemizde başlangıç aşamasında olan bu yöntem, büyük ölçekli olarak Erciş/Van’da uygulanmıştır. Hügel Kültür yönteminin yaygın olarak kullanılması dileğiyle.

UYGULAMA RESİMLERİ

KULLANILABİLECEK MATERYALLER


Yazar: Şadiye KUMRU – Peyzaj Mimarı

Yeşil Mimari 2012-2013 yıllarında 4 sayı olarak Mehmet Emin DAŞ editörlüğünde çıkarılmış bir Peyzaj Mimarlığı dergisidir.

Yazarın Profili

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir