İzmir Sasalı Doğal Yaşam Parkı
  1. Anasayfa
  2. Peyzaj Mimarlığı

İzmir Sasalı Doğal Yaşam Parkı

0
Reklam Sponsoru

İzmir Sasalı doğal yaşam parkı, İzmir ili Çiğli ilçesine bağlı Sasalı’da 125 türden 1500 hayvana ev sahipliği yapan ve onların yaşamlarını doğal olarak sürdürmesini sağlayan 425.000 m2’lik alana sahip bir hayvanat bahçesidir. Bu alan ekolojik ve ergonomik olarak tasarlanmış olup, binlerce ağaç ve bitki çeşitliliği ile yemyeşil bir alana sahiptir.

Burada yaşayan hayvanların için, kendi doğal ortamlarında bulunan ekosistem dengesi sağlanmış ve doğa yaşam dengeleri bu şekilde sağlanmıştır. 8450 m2 alana sahip büyük bir gölet yanında, alan içinde su dengesi de çok iyi sağlanmış, bu gölet etrafında yeşil alan tasarımları yine alanın ekosistem dengesini sağlamıştır. Hayvanların kafeslere kapatıldığı ve dar alanlarda yaşamlarını sürdürmeye çalıştığı hayvanat bahçelerinden farklı olarak, her canlı için daha geniş alanlara yer verilmiş ve gelen ziyaretçilerin hayvanlara arar vermeden onları gözlemleyebileceği cam bölmelerle izleme alanları oluşturulmuştur.

Sasalı Doğal Yaşam Parkı

Sasalı Doğal Yaşam Parkında, tropik bitkiler ve hayvanların yaşamsal faaliyetlerini de kendi ekosistemlerinde olduğu gibi devam ettirebilmeleri için, 2345 m2 kapalı cam tavanlı alan içinde, amazon ormanlarındaki nem ve sıcaklık hedeflenerek yaz-kış fark etmeden dört mevsim yazı yaşatan tropik alan oluşturulmuştur. Bu alan içinde sürekli 22-26 derece sıcaklık ve yüzde 60-70 oranında ne denesi sürekli korunmaktadır. 18 adet vantilatör ve iki adet aspiratör yardımı le alanın nem ve sıcaklık dengesi sürekli kontrol altında tutulmaktadır. Tropik merkez, 18 türde 66 hayvanı bünyesinde barındırmakta, aynı zamanda yüzlerce eşit tropik bitkiyi de alanda inceleme imkanını bize sunuyor.

Çok özel bir peyzaj tasarım ve nem dengesi ile ziyaretçilere bir tropik ormanda geziyormuş hissi vermektedir. Tropik merkezde, sürüngenler, timsahlar, kaplumbağalar, papağanlar, koi balıkları ve tropik papağanlar yaşamlarını sürdürmektedir. Bu özel alanda yaşamlarını sürdüren diğer canlılar ise,  sarmaşık türler, orkideler ve yukkalardır.

Bu yazı da ilginizi çekebilir:  Kentsel Kıyı Alanlarının Kullanımı

Sasalı Doğal Yaşam Parkında Filler, Afrika Savanı ve Maymunlar konsept yaşam alanları birbirlerine yakın planlanmıştır. Fillerin yaşadığı alanda, Akasya, Gladiçya ve İncir ağaçları bambu ve saz türleri kullanılmıştır. Bambu ve saz türleri genel olarak mekanların sınırlandırılması amacıyla kullanılmış olup, birçok ekosistemi birbirinden ayırmak içi güzel bir çözüm olarak düşünülmüştür.

Doğayı yorumlamak için, onun sessiz harflerine aklın sesli harflerini eklemek gerekir.

J.G.Hamann

Sasalı Doğal Yaşam Parkında maymunların yaşayacağı alanda, çoban püskülü ve bodur mersin gibi çalı grupları öne çıkarken, tilki, kurt, kaplan, aslan, sırtlan ve puma gibi canlıların yaşadığı ekosistemde çam ağaçları ve yukka ve sazlıklar ön plana çıkmıştır. Yırtıcı kuşların yaşadığı alanda geniş ve yüksek kayalılara yer verilmiş, onlara yuva olacak alanlar oyulmuş ve onara da yaşayacakları ekosistem gerçeği gibi oluşturulmuştur. Bu alanda yine çam ağaçları ve meşe ağaçları kullanılırken çalı grubu olarak da ardıç grubunun kullanıldığı gözlemlenmektedir. Papağan yaşam alanlarında ise, süs elması ve şeftali ağaçları ile begonvil ve yer örtücü bitkilere ağırlık verilmiştir. Develerin yaşadığı ekosistemde özellikle palmiye ağaçları kullanılmıştır. Otopark ağaçlandırması olarak yine geniş taç yapan akasya ağaçları düşünülmüştür.

Sasalı Doğal Yaşam Parkında tasarlanan geniş yürüme yolları, izleme alanları için düzenli olarak İzmir Büyükşehir Belediyesi’nce bakımlar yapılmaktadır. Gidip göreceğiniz her an hangi yoğunlukta kullanılıyor olursa olsun daima bakımlı ve temizdir. İzmir’de metropol yaşamından ve kentin stresinden kopup çocuklarınızla güzel vakitler geçirmek ve güzel anılar biriktirmek için mutlaka ziyaret edilmesi gereken bir yer Sasalı Doğal Yaşam Parkı.

Mimar(2014)-Peyzaj Mimarı(2011) Mezunu, Pay Proje Mimarlık (Bornova-İZMİR) Kurucusu

Yazarın Profili

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir