Kuş Cenneti Milli Parkı: Ödüllü Milli Parkımız
  1. Anasayfa
  2. Gezi Rehberi

Kuş Cenneti Milli Parkı: Ödüllü Milli Parkımız

0
Reklam Sponsoru

Kuş Cenneti Milli Parkı 1959 yılında milli park olarak ilan edilmiştir. Türkiye’nin doğal güzellikleri arasında yer alan milli park, Avrupa Konseyi tarafından çok iyi korunan ve kıta ölçeğinde değer taşıyan doğal alanlara verilen ‘Avrupa Diploması’ nın en üst kategorisi olan A sınıfı diplomasına sahip, birçok canlıya ev sahipliği yapan, Afrika’dan Avrupa ve Asya’ya göç eden kuşların ana göç yolu üzerinde bulunan; bilim, kültür ve eğitim hayatımızda katkılarını günümüzde devam ettiren adı gibi cennet niteliği taşıyan değerlerimizdendir.

Kuşcenneti Milli Parkı Nerededir?

Kuşcenneti Milli Parkı, Balıkesir ilimizde toplam 24.047 hektarlık alandadır. Ülkemizde bulunan en küçük milli park olma özelliğine sahiptir. İçerisinde Manyas Gölünü barındıran park, 34 familyaya ait 118 bitki türü, 266 türü aşkın kuş ile 23 balık türü ve çeşitli sürüngen türlerinin bulunması gerek tür zenginliği gerekse yoğunluk bakımından çok yüksek düzeyde yaban hayatına ev sahipliği yapmaktadır.

Kuş Cenneti Milli Parkı İle İlgili Bilgiler

Göldeki ekolojik ilişkiler yönünden büyük önem taşımaktadır. Göl ve yakın çevresi 1981 yılında 1. Derece Doğal Sit Alanı Statüsüne kavuşturulmuştur. Bilinen en eski tarihi, Anadolu’ya gelen Lidyalıların milattan önce sekizinci yüzyılda göl etrafında yerleşim yeri olarak kullanmasıdır. Sonrasında gelen bir diğer topluluk olan Persler bu devleti yıkıp kendilerine bu bölgede bir valilik kurmuşlar ve buraya Paradeisos (cennet) demişlerdir. Ünlü Türk gezgin Evliya Çelebi’nin Seyahatnamesi’ nde Manyas Gölü için;

“İlyas Pınar’ından çıkar ve Türkmenler buna Manyas derler, o kadar derin değil, suyu hayat vericidir. Bu göl kaz, ördek, kuğu, bozbakkal, yeşilbaş, saka ve diğer kuşlarla dolu olur. Her gece kuğu, kaz sesinden kanat şakırtısından Manyas Sahrası titrer.”   İfadesini kullanmaktadır.

Manyas Kuş Cennetinde Konaklayan Kuş Türleri

Küçük bir alanı kaplamasına rağmen, yüzlerce kuşun üremesine, konaklamasına ve beslenmesine katkı sağlamaktadır. Tüm Avrupa için nesli tehlike altında olan türler listesinde bulunan Tepeli pelikan (Pelecanus crispus) ve Küçük karabatak (Phalacrocorax pygmeus) alanda önemli sayıda ürer. Ayrıca; gece balıkçılı, alaca balıkçıl ve kaşıkçı alanda üremektedir. Gölün diğer bölümlerinde üreyen kuşlar arasında ‘Sumru’ dikkat çekmektedir. Kuşcenneti Milli Parkı’nda; karabatak, küçük ak balıkçıl, gri ak balıkçıl ve çeltikçi koloniler halinde üremektedir.

Alanda önemli sayıda üreyen kuş türleri:

  1. Tepeli pelikan (Pelecanus crispus)
  2. Karabatak (Phalacrocorax carbo)
  3. Küçük karabatak (Phalacrocorax pygmeus)
  4. Gece Balıkçılı (Nycticorax nycticorax)
  5. Alaca balıkçıl (Ardeola ralloides)
  6. Gri balıkçıl (Ardea cinerea)
  7. Küçük ak balıkçıl (Egretta garzetta)
  8. Çeltikçi (Plegadis falcinellus)
  9. Kaşıkçı (Platalea leucorodia)
  10. Bıyıklı sumru (Sterna hybridus)
  11. Tepeli batağan (Podiceps cristatus)

Manyas Kuş Cennetinde Bulunan Bitki Türleri

Göl ve çevresinde baskın bitki türü: Salix spp. Tohumlu ve odunsu bitkilerin yanında, köklü, sucul ve su üstü bitkilerde bitki örtüsünün büyük kısmını oluşturmaktadır. Bazı bitki türleri:

  1. Saz (Vallisneria)
  2. Kamış (Phragmites australis)
  3. Ilgın (Tamarix)
  4. Beşparmak otu (Potentilla erecta)
  5. Hasırotu (Typha)
  6. Yaban yasemini (Solanum dulcamara)
  7. Süsen (Iris spp.)
  8. Kırkboğum
  9. Düğün çiçeği
  10. Hatmi

Balıkesir Manyas Kuşcenneti Milli Parkı Özellikleri

Milli Park içinde müze ve kuş gözlem kulesi bulunmaktadır. 18 metrelik yüksekliğe sahip gözetleme kulesi kuşların en ilgi çekici dönemi olan göç zamanlarında ziyaretçilere kuşları daha net bir şekilde görmeleri için dürbün imkanı sağlamaktadır. En fazla kuş türünü görebileceğiniz dönem; Nisan, Mayıs ve Haziran aylarıdır. Göl balıkçılık için kullanılmaktadır. Ancak milli parkta, çadırlı kamp ve günü birlik alanları bulunmamaktadır.

Kuşcenneti Milli Parkı Hangi İlimizdedir?

Birçok ilde kuşcenneti olarak adlandırılan yerler olduğu bilinmektedir. Dolayısıyla bu soru çokça sorulmaktadır, Kuş cenneti nerede? Kuşcenneti Milli Parkı, Balıkesir ilimizin Bandırma ilçesi sınırlarındadır. Kuşcenneti milli parkı Samsun’da bulunan Kızılırmak deltası kuş cenneti ile karıştırılabilmektedir.

Ayrıca kuş cenneti milli parkı giriş ücreti 10 TL’dir. Bu yazımızda kuşcenneti milli parkı hakkında bilgi vermeye çalıştık.

Kaynaklar:

  1. http://www.balikesir.gov.tr/kuscenneti
  2. https://www.kulturportali.gov.tr/turkiye/balikesir/gezilecekyer/kuscenneti-milli-parki
  3. http://kuscenneti.tabiat.gov.tr/
  4. Görsel Kaynaklar: http://kuscenneti.tabiat.gov.tr/tr/galeriler

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir