1. Ana Sayfa
  2. İyi Tasarım
  3. Ödüllü Otopark Projesi: Park ‘N’ Play -Arabanı Park Et Ve Oyna

Ödüllü Otopark Projesi: Park ‘N’ Play -Arabanı Park Et Ve Oyna

featured
Reklam Sponsoru

Günümüzde araç kullanımı oldukça yaygınlaşmış, hemen hemen her evde en az bir araç bulabileceğimiz duruma gelmiş bulunmaktayız. Kentlerde artan araç sayısı otopark problemine yol açmış ve dolayısı ile kent içerisinde nüfus yoğunluğunun fazla olduğu bölgelerde, otopark alanı parsel üzerinde yeterli gelmediğinden, katlı otopark yapıları meydana gelmiştir.

Bu yazımızda JAJA Architects tarafından tasarlanmış olan katlı otopark ile üzerine kurulmuş çatı bahçesinin birleşiminden oluşan hibrit tasarıma sahip ödüllü otopark projesini inceleyeceğiz.

Arabanı park et ve oyna!

Otoparklar şehrin ayrılmaz birer parçaları haline geldi. Peki bu yapılar tek işlevli kütleler olmak zorunda mı? Hem fonksiyonel hem de çekici bir kamusal alan yaratarak geleneksel tek işlevli yapılara meydan okumak mümkün mü? JAJA Architects Kopenhag’daki yeni gelişme bölgesi olan Nordhavn’ın ölçeğine, tarihine ve gelecekteki kentsel kültürüne saygı duyan tasarımla bu sorulara cevap veriyor:

Reklam Sponsoru

PARK’N’PLAY

Karşılarında kütle olarak duran katlı otopark yapısı vardı. Yapılması gereken ise çekici bir dış cephe ve insanları çatıyı kullanmaya teşvik edecek bir konsept yaratmaktı. JAJA Architects’in çıkış noktası bu oldu ve kütleyi çekici bir dış kaplama ile yerden 24m yüksekliğe sahip çatı bahçesinde 2400m² rekreasyon alanı tasarladı. Aynı zamanda 4800m² cephe tasarımıyla gözleri üzerine çekmeyi başaran kırmızı yapının kontrastı yeşil sistemlerle sağlanırken cepheye işlenen detaylar oldukça ilgi çekici. Böylece yapı, sıradan bir katlı otopark olmaktan çıkarak, Kopenhag Limanı’nda kamusal kullanıma açık hibrit bir ikonik yapı hâline geldi.

Projede, otopark yapısını gizlemek yerine, devasa cephenin ölçeğini kırarken yapısal ızgaranın güzelliğini artıran bir konsept önerildi. Yapının yüzeyini kaplayan ızgaraların üzerine, içerisinde yeşil sistemleri barındıran kutular dağınık bir ritimde yerleştirildi. Cephedeki kutuların ızgaraları çatıda fantastik bir oyun alanına dönüşürken ve çatıya çıkan kamusal merdivenin cephesindeki işlemeler sizi çatıya yönlendirirken; korkuluğu basit bir korkuluk olmaktan öteye giderek salıncaklara, filelere, spor alanlarına ve daha fazlasına dönüşüyor. Sokak seviyesinden itibaren ziyaretçileri kelimenin tam anlamıyla eline alan korkuluk, ziyaretçileri Kopenhag Limanı’nı da içine alan Kopenhag manzarasına yolculuğa davet ediyor.

Yaşanılabilir şehirlerden biri olarak görülen Kophenag’daki bu ödüllü projenin tanıtım videosunu izleyebilirsiniz!

Plan, kesit, görünüş gibi proje detaylarına ve daha fazla görsele buraya tıklayarak ulaşabilirsiniz. Hibrit tasarımlar hakkındaki yorumlarınızı bekliyoruz!

Yorum Yap

Yazar Hakkında

❝Kent ve doğa gözlemlerini yazarak Dijital & Analog fotoğraflamayı seven bir Peyzaj Mimarı ❁❞

Yorum Yap