Reklam Sponsoru

Bahçede Minimal Bir Oda

Sponsor

Studio Ben Allen tarafından, 2019 yılında Londra’nın Güney Batısında bahçede tasarlanan bu küçük oda 15 m2‘lik bir alan kaplıyor. Renklerinin uyumu, dinamik duruşu ve dış kaplama malzemesi ile yapı oldukça dikkat çekiyor.

Tasarımcı Studio Ben Allen enginarın rengi ve biçiminden etkilendiği için bu tasarımı yaparken enginardan ilham aldığını söylüyor.

Tasarım bir çok farklı formdan oluşuyor. Sekizgen biçimli bu oda, altıgen formda yükseltilerek çatıda kare bir pencere şeklinde birleştirilmiş. Duvarlardan çatıya doğru uzanan iskelet sistemiyle alana bir derinlik kazandırılmış. Böylece tasarıma, yükseltilmiş bir dikeylik hissi ve dolayısıyla daha büyük bir alan duygusu katılmış.

Dış cephesini renklendirirken binanın etrafını saran ağaçların, çimenlerin ve bitkilerin renklerini kullanarak binanın kamufle olmasını sağladı. Bu yüzden özellikle yeşil ve yeşilin tonlarını seçti.

Tasarımın amaçlarından biri ise yüksek kalitede ancak uygun fiyatlı bir yapı elde etmek olmuş. Tasarımın uygulama aşamasında hızlı ve kolay bir şekilde inşa edilen, olası bir durumda sahipler taşınmayı seçerse projenin başka bir yerde yeniden inşa edilmesi oldukça kolay olacak şekilde tasarlanmış. Bu yüzden projeyi inşa etmek yalnızca yirmi gün sürmüş.

İçerideki alan bahçeye doğru bakan büyük bir pencere ve tüm alanı aydınlatmaya yetecek kadar kullanılan merkezi bir aydınlatma sistemi ile aydınlatılmış. Odanın bir tarafında bir masa, diğer tarafında ise mekanın ortasında bir yatak oluşturmak için açılabilen ahşap bir bank bulunuyor. Aile bireylerinin çalışması, uyuması, oynaması ya da huzurun ve sessiz bir ortamın tadını çıkartması için tasarlanılmış. Allen iç mekan tasarımından bahsederken ” İç mekan mevsimlere uyum sağlayacak şekilde tasarlandı.” diyor. Tavana doğru yükselen çatı penceresi ile derinlik kazandırdığı alanda, sessizce düşünmek ve rahatlamak için ideal olan merkezi bir odak noktası ve tepe ışığı sağlıyor.

Yapıda bulunan çift kapılar ise yazın çok sıcak olduğu günlerde alanı bahçeye açmak amacıyla yapılmış.

Yapımında yalnızca iki kişinin çalıştığı bu bina teknolojiden oldukça yararlanılarak tasarlanılmış. Enerjinin korunumu amaçlanarak püskürtülmüş bir yalıtım kullanılmış. Yerden ısıtma verilerek yaz, kış konforlu bir şekilde kullanıma sunulmuş. Aydınlatma elemanlarının kullanımı ise telefon yardımıyla uzaktan kontrol edilebilir şekilde kolaylaştırılmış.

KAYNAKLAR

  • Web Sitesi: www.studiobenallen.com, Erişim Tarihi: 14.03.2021
  • Web Sitesi: www.arkitera.com, Erişim Tarihi: 14.03.2021
  • Web Sitesi: www.dezeen.com, Erişim Tarihi: 14.03.2021
  • Web Sitesi: www.studiobenallen.com, Erişim Tarihi: 13.03.2021
  • Web Sitesi: www.archdaily.com, Erişim Tarihi: 13.03.2021

Yeni yazılarımızın cihazınıza anlık bildirim olarak gelmesini ister misiniz? Bildirimlere Abone olun.

Yoruma kapalı.