Şehirlerin İsimleri Ne Anlama Geliyor?
  1. Anasayfa
  2. Şehir ve Bölge Planlama

Şehirlerin İsimleri Ne Anlama Geliyor?

0
Reklam Sponsoru

Onlarca ülke, on binlerce şehir… Herbirinin kendine ait isimleri… Bu yazımda şehirlerin isimlerinin hikayelerini ve ne anlama geldiğini irdeleyeceğiz. Bazıları kaşiflerinden ya da kurucularından, bazıları da en belirgin özelliklerinden alıyor isimlerini. Dikkatimi çeken bir kısmını derledim, başlayalım.

İlk Durağımız Başkentimiz Ankara: “Gemi Çapası”

Tarihçi Pausanias’a göre Ankyra, Kral Midas’ın kurduğu kenttir. Pausanias, gemi çapası anlamına gelen Ankyra adının, Frig kralı Midas’ın bir demir parçası bulduğu yere Anker ismini vermesinden kaynaklandığını ve Kral Midas’ın, kente adını veren çapayı Zeus Tapınağı’nda sakladığını düşünülmektedir.

Kudüs (Jerusalem) : “Huzurun Yeri”

Filistin’in başkenti, Orta Doğu’nun ve hatta tüm dünyanın en önemli şehridir. Müslümanlar, Hristiyanlar ve Yahudiler için kutsal olan şehrin anlamı huzurun yeridir. Dramatik bir şekilde, hem huzurun yeri hem de devamlı işgal ve yok olma tehlikesinin olduğu şehir, 1981 yılından beri UNESCO Dünya Mirasları listesindedir (UNESCO Tehlike Altındaki Dünya Mirası Listesi).

Bangkok: “Yaban Eriği Bölgesi”

Tayland’ın başkenti, yaban eriği bölgesi anlamına gelmektedir. Şehrin Taycadaki tam resmi ismi 166 harften oluşan “Krung Thep Mahanakhon Amon Rattanakosin Mahinthara Yuthaya Mahadilok Phop Noppharat Ratchathani Burirom Udomratchaniwet Mahasathan Amon Piman Awatan Sathit Sakkathattiya Witsanukam Prasittir. Bu ad aynı zamanda dünyanın en uzun yer adıdır. Bugün Asya’nın en popüler tatil yerlerinden biridir.

Kahire: “Muzaffer, Galip Gelen”

Mısır’ın başkenti, büyük bölümü bereketli Nil Nehri doğusunda olan Kahire; Doğu ve Batı’nın, eski ve yeninin gelişigüzel bir karışımıyla karşımıza çıkan şehridir. Kahire, galip gelen, muzaffer anlamındadır. Bugün özellikle piramitler bölgesiyle, Kahire Müzesi’yle ve Nil Nehri’yle tanınan Afrika’nın en büyük şehridir.

Stockholm: “Kütük Adacığı”

İsveç’in başkenti,  İsveççe kütük, Eski Almanca sağlamlaştırma anlamına gelen “Stock” ve adacık anlamına gelen “holm” kelimelerinden türemiştir. Kütük adacığı anlamına gelmektedir. Bugün İsveç’in aynı zamanda en büyük kenti olan Stockholm; İskandinavya bölgesinin kültür, siyaset, medya ve ekonomi merkezidir.

Kanberra: “Buluşma Noktası”

Avustralya’nın başkenti ve bu işlev için özel olarak tasarlanmış, ülkenin denizden uzakta 8. büyük şehridir. Buluşma noktası anlamına gelmektedir. 1927’de tasarımı tamamlanmış kent 1945’ten sonra hızla büyümeye başlamıştır. Bugün Sidney ya da Melbourne ülkenin başkenti gibi bir popüleriteye sahip olsa da resmi başkent Kanberra’dır.

Ottawa: “Tüccarlar”

Kanada’nın başkenti, Amerika kıtasının Avrupa’yı en çok andıran şehridir. Bugün dünyanın en yaşanabilir şehirlerinden olan Ottawa, şehirle aynı ismi taşıyan nehir üzerinde yükselmektedir. Şehrin isminin anlamı ise ticaret etmek veya ticaret edenler şeklindedir.

Belgrad: “Beyaz Şehir”

Sırbistan’ın başkenti, Balkanların gözde şehirlerindendir. Tuna ve Sava Nehirlerinin birleştiği platoda yer alan ve ülkenin en büyük şehridir. “Bel” ve “grad” kelimelerinin birleşimi olan şehir, beyaz şehir anlamına geliyor. Şehirdeki katedrallerin ve binaların beyaz renginin nehre yansımasından dolayı şehrin bu adı aldığı söylenmektedir.

Prag: “Geçit, Eşik”

Çekya’nın bir şehri, Tarihi Avrupa’nın başladığı noktalardan biridir. Heykellerle süslü köprüleriyle dikkat çeken şehir geçit, eşik anlamına gelmektedir. Asya ile Avrupa arasında bir geçit görevi gören şehir, Avrupa’nın en çok ziyaret edilen yerlerinden birisidir. Barok ve romantik tarzdaki mimarisiyle ün salmıştır.

Hong Kong: “Hoş Kokulu Liman”

Çin’in en ilginç şehirlerinden birisidir. 1997 yılına kadar Britanya Krallığı’nın sömürgesi olan şehir günümüzde Çin Halk Cumhuriyeti’ne bağlı özerk bir bölgedir. İnci Nehri deltasındadır. Asya’nın en büyük ticaret limanlarından ve pazar yerlerinden biri olan şehir, hoş kokulu liman anlamına gelmektedir. Dünyanın en yoğun nüfuslu yerleşimlerinden biri olan şehir gün geçtikçe de kalabalıklaşmaya devam etmektedir.

Bu yazı da ilginizi çekebilir:  Biyolojik Gölet Nedir? Nasıl Yapılır? Türkiye Örnekleri

Kaynakça:

  • Marmara Belediyeler Birliği, Marmara Life, Mayıs-Haziran 2018, Sayı 108.
  • www.wikipedia.com
  • yandex.com/gorseller

İstanbul Üniversitesi-Peyzaj Mimarlığı Doktora🌍/ İstanbul📍

Yazarın Profili

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir