Renk Ve Eğlence: Zorlu Oyun Alanı
  1. Anasayfa
  2. İyi Tasarım

Renk Ve Eğlence: Zorlu Oyun Alanı

0
Reklam Sponsoru

Çocukların kendilerini keşfedebileceği ve geliştirebilecekleri bir oyun alanı tasarlamak kolay değildir. Çünkü kullanılan öğelerin güvenliği de dâhil olmak üzere göz önünde bulundurulması gereken pek çok şey vardır. Zorlu Oyun Alanı, vadileri, dağ silsileleri, köprü ve dev kaydırakları ile çocukların keşif yapabildiği bir mekân olma özelliği gösteriyor. Oyun alanı, farklı yaş grubundaki çocukları çekmektedir.

2012’nin sonunda, WATG peyzaj mimarlığı ofisinin Londra şubesi, Carve ile İstanbul’daki en büyük oyun alanını birlikte tasarlama konusunda temasa geçmiştir. 1600 metrekarelik alanın yapımına 2013 yılında başlanıp 2014 yılında bitirilmiştir. Carve, özellikle çocuklar için tasarlanan alanların yapımını üstlenen ünlü bir Hollandalı tasarım ve mühendislik stüdyosu olarak dünya çapında önemli oyun alanı projelerine imza atmıştır.

Araziye yerleşecek oyun alanı, arazinin topografik özelliklerine dayanarak üretilmiştir. Birbirine yakın iki alanı tarif eden mevcut bir tasarım konsepti vardır. Konseptte tasarımcılardan istenen, araştırma ve keşif hissinin, yeni ve farklı oyun öğelerinin alana eklenmesiydi.

Tasarım Aşaması

Carve’nin tasarımının temel amacı, çocukların kendi hayal dünyalarına renkler, şekiller ve oyun yoluyla benzeri görülmemiş bir eğlence deneyimi ile birlikte girmeleriydi. Bu oyun alanı uzaktan görülebilmeli ve kendi başına bir dünya olmalıydı. Zorlu center oyun alanı için konseptten genel plana, oyun öğelerinden peyzaj tasarımına kadar her ayrıntı düşünülerek titizlikle çalışılmıştır. Oyun ekipmanından peyzaja kadar her şey özel olarak tasarlanmıştır. Bu özellikleriyle Zorlu Center, çocuklara unutulmaz oyun deneyimleri için zemin yaratmaktadır.

Zorlu oyun parkı alanına girdiğinizde, yükseltiler, alandaki köprüde kendinizi keşfetmeye davet eden, dev bir ağı gizleyen derin çukurlar haline gelir. Oyun alanı, kullanımlarına göre farklı seviyeler ve malzemelerle sınırlandırılmış, alçaktan yükseğe doğru farklı deneyimler sunan çeşitli zonlara ayrılmıştır.

Giriş zonu yaşta daha küçük çocuklara ayrılmış, aydınlık ve çok renklidir. Kademe kademe macera dolu, doğal bir biçime dönüşmektedir. Zorlu AVM oyun alanı kademeli olarak içerisindeki çocukların gözünde değişip özgün dünyalara ayrılıyor. Çocuklar oyun oynarken aileler ise oyun alanını çevreleyen terasta oturabiliyor.

Alçak Oyun Adası

Zorlu Center AVM oyun alanı giriş zonundaki yumuşak kavisli tepeler; tırmanmak, aşağı kaymak ve keşfetmek için tasarlanmıştır. Bu tepelerdeki değişken oyun şekilleri, daha küçük yaştaki çocuklar için tırmanma ağları, trambolinler, hamaklar ve kaydırak gibi çok sayıda oyun öğeleri sağlar. Tepelerin dalgalı şekilleri, yanındaki su oyun alanının şeklini yansıtmaktadır. Ahşap direklere aydınlatma elemanları entegre edilmiştir.

Derin Vadiler, Köprü, Dev Kaydırak

Oyun alanının kalbine doğru ilerleyen tepeler vadilere dönüşüyor. Burada, gizli bir dünya keşfedilebileceği düşünülmüş; bir köprü, dev bir ağ sistemi ve dev kaydırak, aynı anda bir sürü çocuk tarafından kullanılmaya hazır öğeler alana eklenmiştir. Oyun alanı, çocukları güvende tutan doğal bir arazi şeklindedir. Tırmanma ağları ve dev kaydırak oyun alanının en dikkat çekici öğesidir; parlak renkli ve uzaktan fark edilebilir. Bu bölge her yaştan çocuğun maceracı ve araştırmacı doğasını uyarmaktadır.

Dağ Silsileleri

Derin vadilerin olduğu zon, ‘dağ silsileleri‘ ile kaplıdır. Birkaç duvar sırası, tırmanma, koşma, saklanma, kayma ve sürünme gibi sonsuz miktarda oyun imkânı sağlar. Bu duvarlarla birlikte dev bir kanal gibi davranan ve kişinin açısına bağlı olarak şekil değiştiren bir yapı tasarlanmıştır. Labirent tünel sistemi, kayan duvarlar, kuş yuvaları ve gözetleme noktaları ve dar sokaklar ile macera dolu bir alan kurgulanmaya çalışılmıştır. Dağın içine girdikten sonra, en yüksek noktaya ulaşmanın çeşitli yolları vardır. Vadideki dev kaydırak kıvrılarak tepeye ulaşır, böylece oyun alanının her iki parçası birleşir.

Bu yazı da ilginizi çekebilir:  Uluslararası Yarışma İlanı: “Kentsel Peyzajı Donüştürmek”

İki Kule

Tüm oyun alanını gözden geçirebileceğiniz iki kule, boyut ve zorluk derecesi bakımından birbirinden farklıdır. Şeffaf ve şeffaf olmayan rotalar ile yukarı çıkmak için farklı yollar sunulmaktadır. Üç katlı olan kule, ahşap plakalarla kaplı büyük istiflenmiş küplerden yapılmıştır. Kule, zorlu oyun alanının en yüksek kısmında yer alır ve sadece dağ silsilesine tırmanarak ulaşılabilen uzun bir kaydırağa bağlanmaktadır. Bir kısmı tepenin içine girmekte olan kaydırak, çocuklar için heyecan verici bir deneyim sunmaktadır. Bu şekilde çocuklar, saniyeler içinde oyun alanının kalbine doğrudan kayabilir.

Dağlık peyzajın bir parçası olan ‘kuş yuvaları’ da kulelerle bütünleşmiştir. Kuş yuvaları, gizli bir gözetleme işlevi görür; çocuklar oraya tırmanabilmekte ve oradan kulelere ulaşabilmektedir. İkinci kule ise dört katlı, şeffaf ve ayrıca tırmanma, saklanma ve dinleme eylemleri için uygun bir mekânı sağlamaktadır.

Zorlu Center Oyun Parkı Nerede?

İstanbul Üniversitesi Peyzaj Mimarlığı son sınıf öğrencisi.

Yazarın Profili

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir