İlkbahar Ayları Bahçe Bakımı
  1. Anasayfa
  2. EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ

İlkbahar Ayları Bahçe Bakımı

0
Reklam Sponsoru

İlkbahar Ayları Bahçe Bakımı yaparken unutulmaması gereken ilkbaharın bahçemizin uyanış zamanı olduğudur. Bu aylarda bahçemize bakım yaparken onu bir bebek gibi düşünmeli ve beslemeliyiz. İlkbaharda yeterli beslenmesini sağlayan bir bahçe yıl boyu canlı ve taze görünecektir.

Mart Ayı Bahçe Bakımı

Mart kapıdan baktırır kazma kürek yaktırır, bahçemize de bakım yaptırır.

Mart ayı baharın müjdecisi bir ay. Güneş artık kuzey yarım kürede peki bahçemiz? Bahçemiz uzun bir kış uykusundaydı ve artık uyanıyor. Uyanmadan önce bir plan yapmanın tam zamanı şimdi neler yapabileceğimize bir göz atalım.

Çimler mart ayında uyanmaya ve büyümeye başlar. Çim alan üzerinde birikmiş dökülen yapraklar atıklar vb temizlenmelidir. Geçen bahardan zarar görmüş ve yeniden çimlenmesi gereken kısımlar tespit edilmelidir. Bu alanları yeniden çimlendirilmek üzere hazırlıklara başlanmalıdır. Hastalıklı alanlar var ise bu bölgeler içinde ilaç veya vitamin takviyesi yapılabilir.

Yıllık ve çok yıllık bitkiler, seralarda korumalı alanlarda veya dayanıklı bitkilerin direk bahçeye ekimi yapılabilir. Saksıdaki bitkilerimiz içerde fazlasıyla vakit geçirdi artık güzel havalarda dışarı alıp hava almalarını sağlayabilirsiniz. Erken çiçek açan soğanlı bitkiler varsa bu bitkilere gübre vermenizde fayda var.

Bahçenizde sebze meyve yetiştiriciliği yapıyorsanız, yetiştirme yerlerinin hazırlığı yapılmaya başlanmalı. Bu alanları temizlemeli,  belleme yapmalı, yabancı ot büyümesini engellemek için bir takım çalışmalar yapılmalı.

Ağaç ve çalı türlerinin budama işlemleri bitkiler tam olarak uyanmadan bitirilmelidir. İlkbaharda çiçek açanların ise çiçeklenme döneminin sona ermesini beklemek zorundayız. Meyve ağaçlarının budaması da bu ay içinde yapılmalıdır. Budama işlemi ne kadar derin yapılırsa o kadar verimli olacaktır.

Bu yazı da ilginizi çekebilir:  Yeşil Köprüler

Budama işlemlerim bitti de aklımda yer değiştirmek istediğim bitkilerim var peki ya onlar diyorsanız bu ay uygun ay, bitkiler uyuduğu için daha az zarar göreceklerdir. Uykuda olan tüm bitkileriniz için güzel bir yemek hazırlamak gerekli ve en doğru seçim doğal hayvan gübresi ya da satın alacağınız malçlar olur.

Flower-Gardening-Tips

Zararlı böcekler ve hastalıklar mart ayını bekler ortaya çıkmak için kontrolü elden bırakmamak gerekli. Eğer bahçenizde bir havuzunuz varsa mart ayında filtreler, elektrik ve mekanik tesisatların kontrolü yapılmalı, aydınlatmalar yenilenmelidir. Kontroller bittiğinde havuz temizliği yapılmalıdır. Gelelim bahçedeki çit ve parmaklıklara; temizlikleri yapılması için uygun bir zamandayız. Boyaları ve onarımlarını yapabilirsiniz. Tırmanıcı bitkilerin sarıldıkları yerler elden geçirilmelidir. Bahçe aletlerinin temizliği ve bakımı yapılmalı ve kullanıma hazır hale getirilmelidir.

Gardening_Girl-holding_pot1200px-e1425516932342

Nisan Ayı Bahçe Bakımı

İşte sonunda bahar geldi.

Bitkilerimiz uykudan uyandı, çiçekler açmaya başladı. Bakalım nisan ayında bahçemizde yapmamız gereken işlemler neler. Öncelikle Mart ayından kalan ve yapamadığımız bakım planlarımız varsa bunları uygulamakla başlayalım işe. Nisan ayında yapılması gereken en faydalı iş ağaç dikmek olacaktır sanırım Nisan ayı herdem yeşil çalılar ve ağaçların budanması için ideal aylardandır. Fakat budama işlemini yaparken mart ayındaki kadar derin yapmamaya ve zarar vermemeye dikkat etmemiz gerekir.

Yaz aylarında çiçeklerini gördüğümüz Dahlia, Dladiola, Zambak, Lilyum gibi soğanlı bitkiler bu ay da dikilmelidir. Dikim yaparken bu bitkiler için özel olan gübre ve torfu karıştırmakta fayda var. Yıldız çiçeği,  Kadife çiçeği, Zinya, Akşamsefası gibi yıllık çiçekleri toprakla buluşturmanın vakti. Eğer bahçenizde güller varsa tomurcuk vermeye başlamadan önce gübre ile beslenmesi yaz aylarında hastalık riskini ortadan kaldırır.

green-grass-yard-decorated-with-small-backyard-pond-ideas-and-cute-waterfall-also-tiny-stone-arrangement-plus-fish-statue

Mart ayında bakımını tamamladığımız havuzumuz için havuz bitkileri yerleştirmeye başlayabilirsiniz.

Bu yazı da ilginizi çekebilir:  Kültürpark: Nostaljileriyle İzmir Fuarı

Çim alanlar için temizlik ve bakımlar tamamlandıysa artık bahar gübresi verilmesinin tam zamanı. Gübreleme işlemi yapılmadan havalandırma işlemi yapılırsa suyun daha derinlere gitmesi kolaylaşacaktır. Çimlerin biçme zamanı geldiğinde ilk biçim için makine kullanacaksanız bıçağı 7 cm olarak ayarlayabilirsiniz.

Mart ayında yerlerini hazırladığınız sebzeleri dikmenin zamanı geldi.

Nisan ayı bakımlarınız ve yapacağınız tüm işlemler ne kadar özverili olursa o kadar yaz ayında keyfini sürme imkânınız olur. Unutmayalım ki nisan ayı doğanın uyanmasıyla birlikte en güzel ve en verimli dönemdir.

Gardening-4

Mayıs Ayı Bahçe Bakımı

Gelelim mayıs ayına;

Çim alanlarla ilgili sulama biçme ve yabancı ot temizliği ile başlayalım işe. Bir uzman yardımı ile bahçe için en uygun azotlu gübre seçildikten sonra yıllık azot gübresinin yarısı bu ayda verilmelidir. Tohum ekme dönemi artık sona ermeli.

Begonya, Kana, Yıldız, Glayör, Lilia çeşitleri mayıs ayında dikilmelidir. Glayöller haziran sonuna kadar dikilebilir. Önemli bir su bitkisi olan Nilüfer de bu ayda kuvvetli ve killi topraklarla hazırlanan yerlerine dikilebilir.

Çiçek üretimi ve dikimi ile ilgili ise çiçeklenme dönemi sona eren çiçekleri kökten ayırarak üretebilirsiniz.

family have fun in the work of gardening

Mart ve nisan ayındaki gübreleme işlemlerine ek olarak bu ay içinde ibreli ağaç, çalı ve gülleri bu ayda gübrelemek gerekmektedir. İlk tomurcuklanma dönemi için uygulanacak gübre çok faydalı olacaktır. Gübrelerin toprağa hafifçe karıştırılması ve sulanması unutulmamalıdır.

Bu ayın bir önemli noktası da havaların ısınmasıyla birlikte artık sulama işlemlerinin de başlamış olmasıdır. Korumakta olduğunu süs bitkilerini dışarı çıkartabilir ve sulamalarına yeni bir periyot kazandırabilirsiniz. Sarmaşık bitkileriniz var ise bunlar için yön verme bağlama ve toparlama işlemleri gecikmeden yapılmalıdır.

BACKGROUND-gardening

Bahar ayları için bahçe bakımı ve hazırlıklarımızı tamamladıktan sonra yapacağımız son şey arkanıza yaslanıp güzel bahçenizde seyre dalmak olacaktır. Keyifli günler dilerim.

Bu yazı da ilginizi çekebilir:  Az Bakım Gerektiren Bahçeler için 10 Tasarım Önerisi

 Eda ÇİNÇİN – Peyzaj Teknikeri

 

Yeşil Mimari 2012-2013 yıllarında 4 sayı olarak Mehmet Emin DAŞ editörlüğünde çıkarılmış bir Peyzaj Mimarlığı dergisidir.

Yazarın Profili

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir