Monash Yer Bilimleri Bahçesi: Doğal Görünümü Ile Kampüs Bahçesi
  1. Anasayfa
  2. İyi Tasarım

Monash Yer Bilimleri Bahçesi: Doğal Görünümü Ile Kampüs Bahçesi

0
Reklam Sponsoru

Eğitimlerimiz için üniversiteleri araştırırken çoğumuz üniversitelerin görkemli kampüslerinden etkilenmişizdir. Üniversite kampüsleri öğrencilerine eğitim ve kariyer imkânı sağlamasının yanı sıra sosyalleşme, eğlenme ve dinlenme olanakları da sunmaktadır. İçerisinde barındırdığı farklı seçenekler ile öğrencilerin kendilerini geliştirmelerinde büyük bir rol oynayan yerleşkeler, peyzaj mimarlarının da başarılı projelerini uygulayabilecekleri önemli mekanlar olarak karşımıza çıkar. Tasarımlarında önem verdikleri sürdürülebilirlik, fonksiyonellik ya da çevre dostu olma gibi kavramları kampüs bahçesi tasarımları aracılığıyla genç nesillere en iyi şekilde yansıtmaktadırlar. Buna örnek olarak bugünkü yazımızda sizlere Avustralya’da bulunan Monash Üniversitesi’nin Clayton Kampüsü’ndeki Monash Yer Bilimleri Bahçesi olarak adlandırılan bir projeden bahsedeceğiz.

Monash Yer Bilimleri Bahçesi

Monash Yer Bilimleri Bahçesi

Monash Yer Bilimleri Bahçesi, orijinal ismi ile Earth Sciences Garden, Avustralya’nın Melbourne şehrinde yer alan Monash Üniversitesi bünyesindeki bir kampüs bahçesi projesidir. Avustralya’nın Victoria eyaletinde yer alan bu bahçenin tasarım kararlarında bu bölgenin jeolojik ve jeomorfolojik özelliklerinden büyük oranda faydalanılmıştır. Tasarım yaklaşımı ile Monash Yer Bilimleri Bahçesi, Avustralya’daki kampüs projeleri arasında öncü bir konumda bulunmaktadır.  

Tasarım Ekibi

Avustralya merkezli rush\wright associates; peyzaj mimarlığı, kentsel tasarım, kent ekolojisi gibi alanlarda danışmanlık ve proje hizmeti sunan bir tasarım ofisidir. Müşterilerine en iyi tasarım çözümlerini sunan ofis, tasarımlarını gerçekleştirirken çevre, ekoloji ve sürdürülebilirlik kavramlarını da önemli düzeyde gözetmektedir. Küçükten büyüğe birçok ölçekte çalışan tasarım ofisi sadece Avustralya’da değil, uluslararası platformda da çalışmalar yapmaktadır. 2016 yılında uygulanan Yer Bilimleri Bahçesi projesi ile rush\wright associates birçok değerli ödüle de sahip olmuştur.

Monash Yer Bilimleri Bahçesi

Peyzaj gerçekten yaşamın kendisi, yaşayan ruhun büyük tiyatrosu, kolektif çabanın temeli, kamusal alanın arazisi ve yeni dünya çevrelerinin ekolojisidir. Tekniğimizin temeli ve peyzaj mimarlığının gerçekliği budur.

Catherine Rush ve Michael Wright, 2001

Tasarım Hedefleri

Monash Yer Bilimleri Bahçesi’nin tasarımında bölgenin yüzey şekillerinin temel özellikleri ile oluşum sürecini sergilemek ve öğrenciler için bir çeşit açık öğretim laboratuvarı kurmak hedeflenmiştir. Jeoloji bilimi ve peyzaj mimarlığının buluştuğu proje, hem kampüs içerisine yarı doğal bir alan kazandırmış hem de ulusal ve global düzeyde yoğun ilgi görmüştür. Öncelikli olarak üniversitenin kendi öğrencilerine yönelik eğitim ve dinlenme alanı sağlamak amacıyla tasarlanan bahçe diğer öğrencilere ve ziyaretçilere de açıktır.

Yer Bilimleri Bahçesi’nin Tasarım Bileşenleri

1- Peyzaj Tasarımı

Yer Bilimleri Bahçesi’nin peyzaj tasarımında kullanılan kayalar, taşlar, çakıllar, malç ve bitkisel elemanların tercihinde bölgenin özelliklerinden esinlenilmiştir. Baskın bir şekilde organik tasarım çizgilerinin, form ve şekillerinin kullanılması ve birimler arasındaki sınırların keskin olmaması da alanın doğal görünümünü desteklemektedir. Bu özellikleri ile Monash Yer Bilimleri Bahçesi küçük bir kampüs bahçesinden ziyade doğal bir park görünümündedir.

Monash Yer Bilimleri Bahçesi

Bahçe içerisindeki tasarımı desteklemek için yapay olarak da yer şekilleri oluşturulmuştur. Buna örnek olarak yağmurlu günlerde suyun birikmesi ile bir gölü andıran toprak zemin çalışması gösterilebilir.  

2- Kaya Koleksiyonu

Kampüs içerisinde yer alan bu bahçeyi ziyaret ettiğinizde Victoria eyaletinin jeolojik zenginliğini deneyimlemiş oluyorsunuz. Yaklaşık olarak 120 metre uzunluğunda, 30 metre genişliğinde olan bahçe içerisindeki farklı ağırlık ve yapıdaki kaya örnekleri yer almaktadır. Öyle ki farklı kaya örneklerinin ön planda tutulduğu ve informal bir şekilde alana yerleştirildiği projede yaklaşık 500 adet kaya parçası kullanılmıştır. Bu yönüyle Victoria eyaletinin bir nevi yaşayan jeolojik haritası görevi görmektedir diyebiliriz. Yaklaşık 10 ton ağırlığında, granitin başkalaşması sonucunda meydana gelen Gnays taşı örneği de bahçe içerisinde bulunmaktadır1.

Victoria’da bulunan çeşitli magmatik, tortul ve metamorfik kayaları simgeleyen örneklere ek olarak Yer Bilimleri Bahçesi, Colac’taki 8000 yıllık bir yanardağdan kalıntılar ya da Victoria’nın doğusunda yer alan Buchan’dan 400 milyon yıllık fosilli kireç taşı örnekleri ile ziyaretçilerine benzersiz bir deneyim sunmaktadır2.

Monash Yer Bilimleri Bahçesi

Tasarım ekibi kayalar ile şekillenen bu bahçenin planlama ve uygulamasında hem Avustralya’daki hem de yurtdışındaki birçok uzman taş tedarikçisi ile çalışmıştır. Taşlar arzu edilen doğal görünümü yaratmak amacıyla belli açılarla yerleştirilmiş ve temeller yardımıyla dengede tutulmuştur. Ek olarak, kayalar sadece doğal formlarında bırakılmamış, gereken yerlerde oturma elemanları ya da kaldırımlar oluşturmak için şekillendirilmiştir. Döşeme tasarımında ise tuğlaların doğal renk tonları ve geçişlerini yansıtacak şekilde yerleştirilmesi ile taşların ustaca kullanıldığı anlaşılmaktadır.

Bu yazı da ilginizi çekebilir:  Mimari Tasarım Süreci

3- Bitkilendirme Stratejisi

Avustralya’nın kurak iklimi gözetilerek planlanan bitkisel tasarımda her bir bölgenin kendine özgü bitki örtüsü yansıtılmıştır. Bahçe içerisinde sergilenen bitkilerin seçimi ve kayalar arasında uyum sağlamak amacıyla tasarım ekibi bahçe uzmanı ve danışman Paul Thompson ile birlikte çalışmıştır.

Eğitici olduğu kadar ilgi çekici de olan Yer Bilimleri Bahçesi’nde jeoloji, jeomorfoloji, coğrafya gibi yer bilimleri bölümlerinin yanı sıra peyzaj mimarlığı ve diğer departmanlarda öğrenciler için de eğitimler sunulmaktadır. Öğrencilere kayaları ya da bahçedeki diğer öğeleri keşfetme yoluyla aktaran bahçe ile çağdaş ve interaktif bir eğitim yaklaşımı sağlamaktadır.  

Monash Üniversitesi Yer Bilimleri Bahçesi ile ilgili daha fazlası için aşağıdaki videoyu izleyebilirsiniz.

İstanbul Teknik Üniversitesi Peyzaj Mimarlığı bölümü mezunu. Doğa ve sanat sever.

Yazarın Profili

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir