Teraryum Nedir? Nasıl Yapılır?
  1. Anasayfa
  2. Kendin Yap

Teraryum Nedir? Nasıl Yapılır?

1
Reklam Sponsoru

Terrarium kelimesi Latince kökenli olup terra (toprak) aquarium (akvaryum) kelimelerinin birleşimi ile oluşmuştur. Bir fanus içerisinde bitkilere yaşam alanı oluşturan özel ve küçük bir ekosistemdir.

Son zamanlarda çok popüler olmuş, dört mevsim yeşil, ev ve ofis gibi mekân dekorasyonlarının önemli bir parçası olmuş, çocuklar ve yetişkinler tarafından kolayca yapılabilen eğlenceli vakit geçirebildikleri terapi etkisine sahip sınırsız bir bahçe dünyasıdır.

Teraryum Tarihi

Nathaniel Bagshaw Ward (1791 – 1868) tarafından botanik bilimiyle uğraşan bir doktor olan Ward 1830 yıllarında bir miktar toprak ve tohumu kapalı bir kavanozda unutulmuş ve gelişen bitkiyi gözlemleyerek üzerinde çalışmalara başlamıştır.

Teraryum Malzemeleri ile Evde Teraryum Yapımı

Kullanılacak teraryum aksesuarları ve teraryum bitkilerinin tedariği yapıldıktan sonra

  • Cam fanus yıkanıp ve güzel bir şekilde kurulanmalıdır.
  • Seçilen açık veya kapalı fanusların en alt kısmına drenajı sağlamak, kök çürüklüğünü engellemek ve buharlaşmayı kolaylaştırmak amacıyla çakıl taşları yerleştirilir.
  • Sphagnum (turba yosunu) dediğimiz yine suyun kolayca emilimini sağlayan ve kendi ağırlığının 20 katı kadar su tutma kapasitesine sahip sphagnum  kolay bir şekilde yerleştirilir, böylece fanus içerisinde ki su dengesi sağlanmış olur.
  • Çakıl taşı ve turba yosunundan sonra aktif karbon (kömür) koyarak içerisindeki havanın temizliği, bitki hastalıkları (bakteri, virüs vb.)ve küf oluşumunu engelleyerek sağlıklı bir bitki gelişimine katkı sağlar.
  • Son olarak torfu (toprak) yerleştiriyoruz bu aşamada dikkat etmemiz gereken yetiştirilecek bitki türüne göre toprak seçimidir. Torfların farklı özelliklere sahip karışımları mevcuttur uygun seçimler doğrultusunda içerisine bir miktar ponza taşı karıştırılabilir bu sayede hava boşlukları oluşturulur ve bitki gelişimini pozitif yönde etkiler.  
  • Seçilen bitki türünüzü artık dikebilirsiniz. Kullanılacak bitki seçimlerinde kaktüsler, sukulentler, eğrelti otları, arapsaçı, japon şemsiyesi, etobur bitkilerin bir kısmı ve yosunlar gibi zevk ve tercihlerinize uygun seçimler yapabilirsiniz. Kullanıcının zevkine göre seçilen konseptlerle uygun çeşitli objeler ile süslenebilir. Hazırlandıktan sonra sprey şeklinde bitki yapraklarına değil köklerine temas edecek şekilde can suyunu vermeyi tabi ki unutmuyoruz.
Bu yazı da ilginizi çekebilir:  Mimaride Modernizm: Bauhaus Sanat Akımı ve Sanat Okulu

Teraryum Bakımı ve İhtiyaçları

  • Aydınlık yerlerde gelişim gösterirler, ne direk güneş ne de karanlık yerlerde gelişim göstermezler. Toprağın sulama ihtiyacına göre sulanmalı, yaz döneminde haftada bir az sulama yapılırken kışın ayda bir sulama yapılabilir. Kapalı teraryumlar da sulamaya ihtiyaç olmayabilir fakat açık olanlar mutlaka belirtilen koşullarda sulama yapılmalıdır.
  • Toprak değişimleri 1.5-2 yıl kadar sonra değiştirilebilir herhangi bir hastalık tespiti yoksa 2yıl aynı toprak kullanılabilir.
  • Cam fanus içerisinde gözlemlenen buharlaşma fazla suyun bir göstergesi olup sulama gün aralığı uzatılmalı toprağın nemi kontrol edilerek az miktarlarda sulama yapılmalıdır.
  • Bitkide görülen çürüme, yapraklarında dökülme, mantar oluşumun gözlenmesi, kök çürüklüğü, yosun oluşumu gibi durumlar tespit edilebilir. Bu durumlarla karşılaştığımız zaman gerekli ve uygun şartlar gözden geçirilerek tespiti yapılan bu problemlere yönelik kurtarma çalışmaları başlanır. Birkaç örnek verecek olursak aşırı sulama ve nem dengesinin gözden geçirilmesi, yosun oluşumu için bitkinin doğrudan ve fazla ışığa maruz kalması, mantar oluşumu yeterli ışık almadığının vs gibi sebepler çoğaltılabilir.

Teraryumun  uzun bir süre canlı kalması ve devamlılığı için bakım ve muhafazasında en önemli güneş ışığı, su ihtiyacı, nem dengesi, uygun bitki seçimi, doğru yerde konumlandırılması ve uygulama aşamasında belirtilen malzemelerin doğru kullanımı önemlidir.

60 Yıllık Teraryum Örneği

İngiltere’de yaşayan David Latimer 1960 yılında kapalı bir fanus içerisine ekmiş olduğu Tradeskansiya(Tradescantia) cins bitkiyi 60 yıl boyunca hemen hemen hiç müdahale etmeden kendi oluşturduğu ekosistemde yaşamını sürdürmektedir. Latimer 12 yıl sonra yarım litre su eklemiş ve daha sonra hiç açmamıştır. Günümüzde sağlıklı olarak yaşamını devam ettirmektedir.

Teraryum Tasarım Örnekleri

Teraryum Bitkileri

Euphorbia Tirucalli

Kalem kaktüs olarak bilinen, iki metreye kadar boylanabilir, kumlu toprakları seven ve sulama ihtiyacı iki haftada bir yeterli olur. Bitki boy uzunluğu sebebi ile açık fanuslarda dikimi yapılarak da kullanılabilir.

Bu yazı da ilginizi çekebilir:  Balkonunuzda Kullanabileceğiniz 10 Saksı Dekorasyonu Örneği

Lithops

Sukulent bir türdür. İster soliter ister diğer bitki grupları ile bir arada kompozisyon oluşturulabilir. Su ihtiyacı kışın hemen hemen hiç istemez yazın ise on günde bir sulamaya ihtiyaç duymaktadır. Çokça tercih edilen bir sukulent türüdür.

Senecio Rowleyanus

İnci tanesi olarak bilinen bir sukulent çeşididir. Dalları uzudaığı için fanusdan dışarı sarkabilir ve çok dekoratif şık bir görünüm sağlar. Güneş alan ortamlarda yeterli su isteği karşılanarak sağlıklı bir şekilde gelişim gösterirler.

Haworthia Fasciata

Sukulent türü bir bitkidir. Diğer adları yılan derisi ve zebra kaktüs olarak bilinir. Direk güneş ışığına maruz kalmadan aydınlık ortamlarda gelişimini devam ettirirler. Su isteği kışın ayda bir yazın ise haftada bir olmak şartıyla az miktarda düzenli olarak sulama yapılır. Türler arasında dayanıklı, toleransı yüksek ve çok tercih edilin bir türdür.

Kaynaklar

  1. https://cembotanic.com.tr/teraryum-nedir-teraryum-yapimi/
  2. https://www.kilsanblog.com/yesil-cevreci-ekolojik/teraryum/
  3. https://www.hediyesepeti.com/blog/teraryum-yapimi/
  4. https://yemek.com/teraryum-yapimi

İ.Ü-Landscape architect İstanbul

Yazarın Profili

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Yorumlar (1)

  1. 15 Ekim 2020

    Yeni hobi edinmek isteyenler için güzel bir yazı 🤩 bağımlılık yapıyor bu sukulentler bir sevdiniz mii birakamiyorsunuzz. Eline sağlık Yüsra 🌟🎀

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir